Turid N. Skauen

Styreleder Håkull Shipping – har vært med siden 1979

Det er ikke mange unge kvinner som har kommet inn i en sterk familiebedrift som Håkull og fått frihet til å utvikle den slik Turid har fått.

Turid N. Skauen

Når startet du i Håkull?

– I 1979 startet jeg i Håkull Transport AS, avdeling Oversjø i Oslo på Filipstad i stillingen som Befrakter. Den gang var vi bare to ansatte i avdelingen, men vi utvidet raskt og jeg mener vi var opp til 7 stykker etter et par år. Vi fikk agenturer for flere oversjøiske rederier og blant annet Yang Ming i 1983.

– Da vi flyttet over veien på Filipstad i nye lokaler i 1986 gikk jeg over i rollen som daglig leder. I 1990 ble Håkull Shipping AS etablert som eget selskap.

Hvilken avdeling er du i i dag?

– Etter 20 år som daglig leder måtte jeg gi meg grunnet sykdom. Jeg tok da kontakt med Einar som jeg kjente litt fra før. Einar gjør en veldig god jobb, og jeg er glad for valget vi tok den gang. Siden da har jeg sittet som styreleder i Håkull Shipping. Jeg har også i en periode vært  med i styret i Håkull Konsern.

Hvorfor ble det Håkull?

– Jeg jobbet i et dansk firma som het Schiøtt og Hochbrandt. De ville legge ned sin virksomhet i Norge. Håkull Transport overtok driften. Jeg begynte ikke med en gang, men ble hentet tilbake etter et halvt år – 1. november 1979 – og har vært her siden,

Kan du si litt om din utdanning og bakgrunn?

– Jeg gikk på Fredrikstad Økonomiske Gymnas som det het den gang. Så fullførte jeg Skipsagentskolen i 1981. Før det jobbet jeg 2 år i et reklamebyrå og fra 1977-79 hos Schiøtt og Hochbrandt.

Hva er det som trigger deg i arbeidet?

– I dag jobber jeg mye med Einar og synes det er spennende å følge arbeidet de står i. Gjennom årene har vi vært agenter for flere rederier, men i dag representerer vi kun det taiwanske rederiet Yang Ming. Som agent er man ikke bedre enn det rederiet man representerer, og vi jobber mye med å få YM til å holde oppe interessen for det norske markedet. Det er utfordrende og spennende.

Hvordan vil du beskrive utviklingen i arbeidet gjennom årene?

– Vi fikk den første datamaskinen i 1990 og kunne lettere regne ut DB, holde styr på containerene og generere regnskapsfiler til Sandnes. Selv om det var himmelsk å få datamaskiner, så var det en stor omstilling og mye som måtte læres.

– Nå som vi kun representerer Yang Ming bruker vi deres eget data system og der finner vi det meste av det vi trenger.

Er det noen kollegaer eller andre kontakter som du har jobbet mye med?

– Opp gjennom årene har jeg hatt mye å gjøre med Gudmund og Wenche Håkull. Lena sitter i Håkull Shipping sitt styre så jeg har regelmessig kontakt med henne. Tallak har jo overoppsynet med regnskapet vårt og sitter også i styret vårt så han jobber vi tett med. Gjennom YM sitt nettverk har jeg fått gode kollegaer og venner i Det fjerne østen og Europa. Men den jeg jobber mest med er naturligvis Einar.

Er det noen turer eller historier fra din tid i Håkull som du husker spesielt?

– Jeg husker et agentmøte i Italia hvor Kristen Håkull og kona var med. Vi skulle på et morgenmøte første dagen og traff en eldre høytstående leder fra Taiwan. Han spurte Kristen hva han drev med, og Kristen som normalt var flink til å ordlegge seg, fant ikke de riktige ordene og jeg ble presentert som hans sekretær. Vi lo godt av dette begge to.

– Da fugleinfluensaen herjet var det helt andre tilstander i Asia enn her hjemme. I Taiwan var det, som vi opplever i dag med covid-19, målinger og sjekker både ut og inn av landet, og ut og inn av hotellet. Jeg husker jeg hadde hjertet i halsen da jeg gikk gjennom kontrollene – tenk om de fant noe og jeg ikke fikk reise hjem.

5 kjappe

Hva hører du helst på i bilen?

– Jeg hører ikke så mye på musikk I bilen, men en favoritt jeg gjerne hører på er Paul McCartneys - Till there was you.

Hva ser du helst på TV?

– Jeg har en forkjærlighet for engelsk krim – og ser også mye på debattprogrammer og nyheter.

Hvilken bok har du på nattbordet?

– Der ligger "Ingen mann er en øy" av Jørgen Watne Frydnes . Den handler om 22. juli

Hva gjør du helst på fritiden?

– Jeg reiser helst på hytta på Nordre Karlsøy i Sarpsborg. Det er nært familie og gode venner. Jeg er spesielt glad i å reise på bilturer.

Hvor/hva er Håkull om 75 år?

– Man har snakket i mange år om at transportbransjen vil måtte endres: fra bil til bane/sjø. Men man ser nå at det skjer en sakte forandring til et mer grønt skifte. Mer blir rutet over på sjø og man har begynt å bruke elektriske fartøy. Jeg tror Håkull vil følge med i utviklingen og dermed drive business i nye 75 år.

Helt til slutt ...

– Takk for et godt samarbeide til alle kollegaer i Håkull systemet. På tross av geografi og arbeidsområder så har det vært fint og trygt å få være en del av Håkullfamilien.

Menneskene i Håkull

De er mange – og mange av de har vært der i mange år. For hos Håkull handler det om alle menneskene som er der til enhver tid. De snakker om Håkullfamilien og at føler seg hjemme der. Her kan du bli bedre kjent med noen av dem.