Tallak Hovstad

Konsernsjef, daglig leder Håkull Eiendom, økonomisjef, div. styrer. siden 1996 – 25 år

Historien om revisoren som ville sitte på andre siden av bordet, – mannen som i dag sitter ved alle bordene.

Tallak Hovstad

Når startet du i Håkull?

– Jeg begynte som økonomisjef i Håkull AS i 1996,

Hvilken avdeling er du i i dag?

– I dag har jeg et overordnet ansvar for hele konsernet. Jeg har en veldig variabel hverdag og opplever mye spennende i et større miljø. Det er veldig kjekt å komme nær på alt som skjer. Vi har hatt stor vekst og fått oppleve et godt løft på flere områder. At vi får levere positive tall i alle år, med unntak av etableringsår, er vi veldig godt fornøyd med.

– Jeg har jobbet særlig mye med utvikling til Håkull Eiendom som i starten kun bestod av Håkulls egne eiendommer. I dag står Eiendom for 50 prosent av inntjeningen. Arbeidet med utviklingen av konsernet har også vært sentralt. Jeg har også hovedansvar for økonomi i transportselskapene og deltar litt i styre og stell sammen med lederne her. Dette gjør hverdagen ekstra variert.

Hvordan hadde det seg at du begynte hos Håkull?

– Jeg kom fra revisjon, et yrke der du reiser mye rundt og møter mange bransjer. Sånn sett får man et innblikk i ganske mye, men man er alltid på sidelinjen i forhold til det som skjer i bedriftene. Det vokste gradvis frem et ønsket om å komme på andre siden av bordet. Da jeg ble tipset av min forgjenger her i Håkull om at det var en åpning her, så passet det veldig fint inn med hvor jeg var. Jeg kjente jo til Håkull og hadde et godt inntrykk.

Kan du si litt om din utdanning og bakgrunn?

– Jeg er utdannet revisor fra BI, med videre studier i Bergen for å bli statsautorisert revisor etter en periode med jobbing.

Hva er det som trigger deg i arbeidet?

– Jeg trives veldig godt med forhandlinger, det å lage gode avtaler og enterprisekontrakter, gjøre gode dealer og å vokse, – noe vi har gjort på en fornuftig måte.

Hvordan vil du beskrive utviklingen i arbeidet gjennom årene?

– Utviklingen i arbeidet henger nok litt sammen med utviklingen av konsernet. I starten var nok arbeidet i Håkull AS som økonomisjef mest tidkrevende. Nå har  eiendom blitt et stort forretningsområde som krever mye tid. I tillegg er det kjekt å være med i styring av de «nye» transportselskapene. En økning fra 3 til 20 selskap i gruppen forteller litt om reisen.

Er det noen kollegaer eller andre kontakter som du har jobbet mye med?

– Jeg er selvfølgelig tett på her på huset, men har også kontakt med Leif i Danmark og Einar og Axel i Oslo. Ellers er jeg tett på finans og bank, leverandører, entreprenører og forretningsutviklere. Jeg bruker nettverket mitt aktivt, noe som gjør hverdagen sosial og interessant.

Er det noen turer eller historier fra din tid i Håkull som du husker spesielt?

– Husker spesielt da vi var i Hamburg med Håkull Shipping for å møte Yang Ming som vi er agent for. Det er et taiwansk selskap og i Taiwan er de veldig opptatt av hierarki, – jo høyere opp du er i systemet, jo flere titler du har, jo mer respekt får du. Når man møter noen for første gang så overrekkes visittkortet hvor alle titler osv. står. Gudmund skulle være med og hadde ikke visittkort, så da lagde vi et i full fart, på kopimaskinen og i farta kom vi ikke på noen andre titler enn owner. Det ble et lite kulturkrasj kan du si, men de så lenge nok på kortet til at det kunne ha stått mye der – så de skjønte at han var viktig, bare litt vanskelig å plassere.

– Ellers var 30 års jubileet til Shipping en flott opplevelse. Da reiste vi med båt til innerst i Lysefjorden hvor det stod ATV´er, også kalt firhjulinger, og ventet på oss. Med de kjørte vi til Fidjeland i Sirdal. Det var en fantastisk tur på alle måter.

5 kjappe

Hva hører du helst på i bilen?

– Variert, gjerne radio, men alt etter stemningen, noen favoritter er Coldplay – fix You, Shallow – Lady Gaga og Bradley Cooper og alt av Queen. Høy lyd når jeg er alene på vei til Setesdal er viktig.

Hva ser du helst på TV?

– Det blir mye fotball og da er det Manchesther United og Viking som jeg følger spesielt. Nyheter, Krim – gjerne nordiske serier.

Hvilken bok har du på nattbordet?

– Krim. Lars Kepler liker jeg godt.

Hva gjør du helst på fritiden?

– Før deltok jeg aktivt på ledersiden i barnas aktiviteter, fotball og håndball.. Nå er det mye hytteliv, turer, ski, sykling, pub + fotball. Spilte en del selv tidligere, men føler meg litt for passiv nå grunnet kneproblemer.

Hvor/hva er Håkull om 75 år?

– Dette henger sammen med mulig vekst og hvordan markedene forandrer seg. Det blir nok et helt annet transport bilde med andre forutsetning sammenlignet med i dag, men det vil vi klare å henge med på. Og eiendom – der er vi store – Rogalands svar på Thon.

Helt til slutt ...

– Jeg tenker på Tommy Sjølyst, teknisk driftssjef på Eiendom. Han er min altmuligmann som alltid stiller opp og med mange gode løsninger. Utrolig arbeidskapasitet!! Må og takke familien Håkull, med Gudmund i spissen, for et flott samarbeid gjennom 25 år. De har vist meg stor tillit og gitt meg stor frihet i mitt arbeid i konsernet. Dette har gjort min hverdag god, og jeg gleder meg til å gå på jobb nesten hver dag. Ellers tenker jeg at vi bruker mange timer av livet på jobb og da er det viktig med gode kollegaer – og nettopp derfor er det så bra å jobbe i Håkull. Tusen takk til alle sammen! Stay on!

Menneskene i Håkull

De er mange – og mange av de har vært der i mange år. For hos Håkull handler det om alle menneskene som er der til enhver tid. De snakker om Håkullfamilien og at føler seg hjemme der. Her kan du bli bedre kjent med noen av dem.